01 February 2011

ATI Radeon milik Malaysia?

Ok tujuan aku tulis blog ni sebab kakak aku mula-mula buat blog. Jadi, aku sebagai adik mestilah ikut jejak langkah kakak aku kan? Lepas buat blog, terus tulis post yang pertama. Kemudian, blog ini langsung tidak dikemaskini. Huhu. Aku sebenarnya tak minat langsung pun nak buat blog. Tapi ada satu perkara yang menyebabkan aku kuatkan semangat untuk menulis blog. Iaitu perkara yang korang tidak tahu mengenai blog.

emas.jpg

Aku bagi satu contoh:-Facebook. Korang pernah tak terfikir apa yang menyebabkan Mark Zuckerberg kaya-raya? Jawapannya. Iklan. Atau advertisement. Korang perasan tak masa tengah menggunakan aplikasi, ada iklan kat tepi Facebook tu? Sebenarnya setiap kali korang klik, mereka akan mendapat 10 sen. Nampak macam tak menguntungkan? Salah. Cuba korang bayangkan kalau semua rakyat Malaysia(andaikan semua ada akaun) klik iklan tersebut dalam sehari. Berapa Mark dapat agaknya? Seringgit? 100? Itu baru sehari, sebulan ada 30 hari. Setahun ada 356 hari. Itu baru Malaysia, negara lain? Cubalah kali sendiri. Tak percaya? Hehe suka hatilah.

ati_radeon_9600.jpg

Hmm.. Aku sebenarnya dah lama mengidam-idamkan kad grafik. Pilih pun dah. Jenama macam tajuk kat atas tu. Model ATI Radeon 9600. Harga RM 90. Mesti korang pelik kenapa beli yang cikai punya? Sebab komputer aku versi lama. Jadi pakai yang lama lah. Antara Nvidia dengan ATI? Of course lah ATI.. Kenapa? Sebab Nvidia syarikat Yahudi.. Hohoho. Intel pun sama.. ATI pengasasnya orang Korea tapi diambil alih oleh AMD sebuah syarikat yang mengeluarkan barangan elektronik khususnya komputer. Jadi, apa kaitan tajuk dengan post kali ini? Tak ada kaitan pun. Hehe. Tak lah, saya suka-suka mempromosi AMD sebab ada cawangannya di Malaysia. Jadi, semua rakyat Malaysia dapat membeli produk mereka yang bagus ini. Baiklah Assalamualaikum. Selamat tinggal dan jumpa lagi.

No comments:

Post a Comment